Etsiz lezzet
Etsiz lezzet
Dünyanın her yerinde restoranında vejetaryen menüler de sunan usta aşçı sayısı artıyor. Et yiyenler de bunu takdir ediyor.
İrlanda'nın Cork kentindeki Café Paradiso'dan Denis Cotter 2010 yılında "yılın aşçısı" seçildiğinde gurme piyasası oldukça şaşkındı, çünkü Cotter İrlanda'nın en iyi vejetaryen restoranlarından birini işletiyor. Tal Ronnen (Le Cordon Bleu, St. Louis), Alain Passard (L’Arpège, Paris), Pietro Leemann (Joia, Milano), Christian Wrenkh (Wiener Kochsalon, Wien) ve Rolf Hiltl (Hiltl, Zürih) gibi az sayıdaki öncünün haricinde vejetaryen mutfağının gastronomideki yeri nadirdir.
Bu durum şuanda değişiyor. Amerikan yıldız aşçılar Thomas Keller (The French Laundry, Yountville, Kaliforniya ve Per Se, New York City), Jean-Georges Vongerichten ( özellikle Jean Georges, New York City), Eric Ripert (Le Bernardin, New York City) ve Charlie Trotter (eski Charlie Trotter’s, Chicago) kısa bir süre önce vejetaryen bir yemek kitabında yemek tarifleri yayınladı ("Great Chefs Cook Vegan", Gibbs Smith Pub) ve bunlar sayısız meslektaşa ilham oldu. Amerika'nın en ünlü şefleri Carla Hall, Michael Chiarello, Hubert Keller, Radhika Desai, Paul Qui, Kenny Gilbert ve Hector Santiago Nisan 2012 vejetaryen yiyeceklerinden dolayı "The Opinioness of the World" isimli online platform tarafından en iyi yedi seçildi.
Gabriele Kurz, Dubai'deki Madinat Jumeirah isimli beş yıldızlı oteldeki Magnolia isimli restoranında uluslararası konuklarına üst seviyede vejetaryen gurme yemekleri sunuyor. Ve Berlin'deki Margaux isimli beş yıldızlı otelden Michael Hoffmann ise modern, altı parçalı ve malzemeleri Brandenburg'taki kendi bahçesinde yetişen bir "sebze menüsü" sunuyor. Alman TV aşçısı Christian Henze konuya değiniyor: "Yıldızlı gastronomide vejetaryen yemekleri uzun süre gölgede kaldı. Bu şuanda hızla değişiyor, çünkü gittikçe daha fazla meslektaşım vejetaryen mutfağının yaratıcı imkanlarını ve yüksek lezzet potansiyelini fark etmeye başladı. Bir çok yüksek dereceli restoranın yemek menüsünde bugün rafine vejetaryen yemekler, hatta komple menüler yer alıyor."
Linkler:
Denis Cotter: www.cafeparadiso.ie
Tal Ronnen: www.chefs.edu/St-Louis
Alain Passard: www.alain-passard.com
Pietro Leemann: www.joia.it
Christian Wrenkh: www.wiener-kochsalon.com
Rolf Hiltl: www.hiltl.ch
Thomas Keller: www.frenchlaundry.com
Jean-Georges Vongerichten: www.jean-georges.com
Eric Ripert: www.le-bernardin.com, www.aveceric.com (MIELE ortağı)
Charlie Trotter: www.charlietrotters.com
Carla Hall: www.carlahall.com
Michael Chiarello: www.michaelchiarello.com
Hubert Keller: www.hubertkeller.com
Radhika Desai: https://twitter.com/ChefRadhika
Paul Qui: http://uchiaustin.com/uchiko-biographies-pqu, www.facebook.com/paul.qui.9, https://twitter.com/pqui
Kenny Gilbert: https://twitter.com/chefkennyg37, http://www.facebook.com/chefkennyg, http://kennygblog.passionate-culinary-enterprises.com/
Hector Santiago: www.puravidatapas.com, https://twitter.com/ChefHector
Gabriele Kurz: www.jumeirah.com
Michael Hoffmann: http://margaux-berlin.de
Christian Henze: www.henze-kochschule.de