Her gün daha fazla kişi, klasik gazlı ve şeker oranı yüksek içeceklere alternatif sunan bu acı, baharatlı ve alkolsüz içeceği tercih ediyor.
Detaylara girmeden önce belirtmeliyiz ki zencefilli bira aslında bir bira değil! Zencefilli bira karbonatlı, alkolsüz bir içecek.
Fakat bu içecek her zaman alkolsüz değildi. Zencefilli bira 18. yüzyılda İngiltere’de üretildiğinde klasik bira ile aynı mayalanma işlemine tabi tutuluyordu (dolayısıyla bira deniliyordu). Şeker, su, zencefilli bira bitkisi, özel küf mayası ve bakteri, alkol oranı yüzde ondan fazla olan bir içecek oluşturmak için fermente ediliyordu. O dönemde söz konusu bitkiler Britanya Adalarında oldukça yaygındı. Zencefilli bira sadece İngiltere’de tüketilmiyordu aynı zamanda Kuzey Amerika kolonilerine ihraç ediliyordu. Bu içecek Amerikan Alkol Yasaklanma döneminden önce oldukça popülerdi. Aynı dönemde İngiltere’nin kendi bünyesinde 3000’e yakın, Kanada’da 1000’den fazla ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 300’e yakın zencefilli bira fabrikası bulunuyordu. Ayrıca bu bira birçok özel meskende de üretiliyordu. Alkol yasaklandığında zencefilli biradan da kaldırılmıştı. Bu gelişmenin ardından biranın kendisi de yok olmuştu.
Yakın tarihlerde zencefilli bira adeta bir Rönesans yaşadı ve eski markalar canlandırılıp yeni markalar oluşturuldu. Bu Rönesans sadece ABD ve Büyük Britanya’da yaşanmadı. Bu örneği Bira Yasası’nın yürürlükte olduğu Almanya’da da görebiliriz, söz konusu yasa bu zencefilli içeceğe “Beer” veya “Bier” (her ikisi de bira anlamına gelmektedir) denilmesini yasaklamıştır. Dolayısıyla bu içeceğe Almanya’da “Zencefil İçkisi”, “Baharatlı Zencefil”, “Zencefilli B” veya “zencefilli bira-aromalı içecek” denilmektedir.