Bavyera’da Bira
Bavyera’da Bira
Alman sosisi, bando grupları ve Oktoberfest kadar bira da Bavyera’ya özgündür. Birçok insan biranın buradaki beşinci element olduğuna inanıyor.
Bavyera, 600’den fazla bira fabrikası ile Almanya’daki bira fabrikalarının yarısına ev sahipliği yapıyor. Butik bira anlayışının yaygınlaşması ile, bu sayı daha da artıyor. En önde gelen bölge, yaklaşık 1 milyon yaşayanı ve 160 bira fabrikası olan, aynı zamanda “bira cenneti Franken” olarak da anılan Oberfranken.
19. yy başlarında, Bavyera’da neredeyse 30 bin bira fabrikası mevcuttu. Bunların çoğu, yerlilerin bulunduğu meyhanelere bira tedarik eden küçük köy işletmeleriydi. Neredeyse her manastır kendi bira fabrikasına sahipti. Ayrıca, 1516’ya dayanan bira saflığı yasası ile Bavyera, dünya üzerinde hala geçerli olan en eski yeme ve içme yasasına sahip. Hepsi bu değil. Bavyera birası ve Kulmbach, Mainfranken, Reuth, Hof ve Munich biralarının üzerinde AB “Korunan Coğrafi İşaret (PGI)” kalite logosu bulunmakta ve bu biralar başka hiçbir yerde üretilemiyor. Bu logoya sahip biralar genellikle yerel malzemelerle, geleneksel süreçlerden geçerek üretilmeli ve malt içeriğinden rengine kadar belirli gereksinimlere uymalıdır. Lager, siyah bira, Märzen/Festbier, Bock ve Doppelbock gibi bilinen biraların yanı sıra, Rauchbier (Bamberg), Zoigl (Oberpfalz), Keller- ve Zwickelbier gibi bölgelere özel biralar için de geçerlidir. Sadece üç malzeme (şerbetçiotu, malt ve su) ve iki mayalama süreciyle (alt ve üst fermantasyon) bu kadar farklı tipte bira yapılabiliyor oluşuna inanmak zor.
Şerbetçiotu bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda Bavyera’nın da kozudur. Bavyera’nın neredeyse tam ortasında, dünyanın en büyük şerbetçiotu üretim yeri olan Hallertau bulunuyor. Almanya genelinde kullanılan şerbetçiotunun %80’ini üretmesinin yanı sıra, özel aromalı ve hastalığa dayanıklı şerbetçiotu türlerinin 1920’lerden beri devamlı olarak geliştirildiği Hüll Şerbetçiotu Araştırma Merkezi’ne de ev sahipliği yapıyor. En çok satan biralar arasında ise şunlar var: “Mandarina Bavaria” (greyfurt, mandalina), “Huell Melon” (kış kavunu, kayısı, çilek), “Hallertau Blanc” (mango, bektaşi üzümü, beyaz şarap), “2010/08/33” (kayısı, çarkıfelek meyvesi), “2010/72/20” (frenk üzümü, böğürtlen)
Daha fazla bilgi için:
www.bayern-und-bier.de
www.bayrisch-bier.de
Kitap önerisi:
Haus der Bayerischen Geschichte, Augsburg tarafından yayımlanan “Bier in Bayern” (Bavyera’da Bira) isimli 360 sayfadan oluşan sergi kataloğu, 24 Euro karşılığında satılıyor.
Yazı: Rainer Meier