Navarra
Navarra
Bir zamanlar görkemli bir krallık olan Kuzey İspanya’nın Navarra bölgesi, kaliteli şaraplarıyla dünya çapında bir üne kavuştu.
Kuzey İspanya’nın ortasında bulunan Navarra özerk bölgesi, kuzeybatısında dik, kayalıklı ve genellikle fırtınalı Atlantik kıyısına, kuzeydoğusunda Pireneler’in sayısız vadileri ve eteklerine güneyinde ise Pamplona’nın çevrelediği kuru havza ve Ebro nehrinin kıyılarına ev sahipliği yapıyor. Bu somut tanım, eski krallıkta (824-1841) üretilen şarapların doğal çeşitliliğini yansıtmaya yetiyor.
Romalılar bile Navarra’da şarap yaptılar. Bölgeyi işgal eden her bir farklı güç birbirinden farklı içecekler tercih etti dolayısıyla şarap üretimi uzun bir süre sekteye uğradı. Loire’deki Kluni ve Burgundy’deki Cîteaux’tan gelen keşişlerin 12. yüzyılda Navarra’da kurdukları manastırlar sayesinde şarap üretimi nihayet yeniden başlamıştı. Ruta de los Vinos de Santiago şarap yolu, Camino de Santiago yani saklı kalmış birçok köy, kilise, manastır, saray ve şarap imalathanesinden geçen dünyanın en popüler hacılık yolunun yanından geçmektedir ve burada geçmişe ait birçok iz bulmak mümkündür.
Günümüzde Navarra’nın kaliteli şarap üretim bölgeleri Pamplona’nın güneyinde 15.280 hektarlık bir alana yayılmıştır. Bölge öncelikle, eski İspanyol Tempranillo ve Grenache üzüm çeşitlerinden ve modern Fransız Cabernet Sauvignon ve Merlot üzümlerinden (yüzde 70) güçlü ve zengin kırmızı şaraplar üretmektedir. Yüzde 25’ini taze ve meyvemsi pembe şaraplar (Rosado veya Clarete) oluştururken kalan yüzde beşini Chardonnay ve Viura üzümlerinden yapılan ve çiçeksi notalara sahip sek beyaz şaraplar ve tatlı Moscatel şarapları oluşturur.
Navarra, İspanya’nın en özgür şarap yasalarına tabidir dolayısıyla neredeyse birbirinden tamamen farklı tarzlara sahip şaraplar bulmak mümkündür. Bunlar; tek çeşitli şaraplar ve her çeşit kombinasyona sahip cuvé’ler, mükemmel eski tür kasaba şarapları ve modern tasarım şaraplar, 70 yıllık bağlardan yapılan şaraplar ve üç yaşındaki “genç” bağlardan yapılan şaraplardır. Kırmızı şarapların gençten oldukça köklüye uzanan spektrumu ek bir aşamada (İspanyolcası Pago) Gran Reservas, 36 aya kadar odunda olgunlaştırılan ve en az on yıl sonra içilebilen şaraplar haline geliyor. Bu şaraplar yeterince olgunlaştıklarında Bordeaux şarabını zarafet, çeşitlilik ve ipeksi yumuşaklık konusunda gölgede bırakıyor. Maalesef birçok beyaz şarap barrique fıçılarında üretiliyor dolayısıyla meyvemsi notaları kayboluyor. Neyse ki bu durum değişiyor, iyi bir eğitimden geçmiş inanılmaz sayıdaki kadınlar hem ailelerin sahip olduğu şarap dükkanlarında hem de şirketlerde çalışıyor. Bu kadınlar yalnızca şarapların fıçılarda geçirdiği süreyi azaltmakla kalmıyor ayrıca eski üzüm çeşitlerini yeniden dikiyorlar. En önemlisi de bu şarap her gün daha fazla ihraç ediliyor ve dolayısıyla Navarra’nın dışına çıkabiliyor.
Yazı: Rainer Meier
Daha fazla bilgi için internetteki şu adresi ziyaret edebilirsiniz navarrawine.com (İspanyolca, İngilizce, Almanca)