Sezonluk şarap
Sangiovese – Toskana'nın gururu
Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano ve Chianti Classico: Tüm bu hoş şarap isimlerini tek bir üzüm türü domine ediyor: Sangiovese – baştan çıkarılmak istemeyen, aksine, fethedilmek isteyen keskin bir güzellik.
Taze, sade ve saf Sangiovese, tatlı-ekşi, hafif gıdıklayıcı, kuş üzümü, yaban mersini ve taze kekik aromalarındadır. Bu üzüm türüne daha fazla dikkat edilirse, yani üzüm bağlarındaki mahsulleri azaltır, kilerde ve fıçıda korunarak işlenirse bundan karakteri ve potansiyeli olan bir şarap doğar: Geniş şişeler içinde yumuşak bir damla olmadığı gibi keskin bir yerli şarap da değil (1980'lere kadar olduğu gibi).
Sangiovese, Ciliegiolo ve Calabrese di Montenuovo türlerinin aniden karışmasıyla meydana geldi. İsmini, güçlü kırmızı renginden dolayı ona "Jüpiter'in kanı" (Sanguis Giove) adını veren Romalılardan aldı. Bugün İtalya'nın en önemli ve 100.000 hektar ile en çok ekilen üzüm türüdür.
Toskana'da uzun süreden beri bu üzümün acı-tatlı tadı, vişne, fesleğen ve bol asitli ve tanen içeren otlarla birlikte seviliyor. Bugün ise daha ziyade erik ve dut tatları vurgulanıyor ve meşe fıçıları içinde (Barriques) depolanarak ekstra baharat, güç, yapı ve konsantre kazandırılıyor.
Her iki şarap türü de ızgara T-Bone-Steak (Bistecca alla fiorentina), kızartılmış veya buğulanmış sığır eti, av eti, ciğer ve taş mantarıyla, makarna yemekleriyle ve şarabın ekşiliğinden dolayı da neredeyse tüm domates soslarıyla mükemmel gidiyor.
Sadece Brunello di Montalcino yüzde 100 Sangiovese'den oluşmalıdır, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano ve Chianti Classico başka üzüm türleriyle de karıştırılabilir, örneğin Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ve Canaiolo nero ile. Her üzüm üreticisi kendi Cuvée'sini tercih ettiğinden Toskana'da çok çeşitli şaraplar üretiliyor.
Toskana'dan Sangiovese'yi en saf haliyle denemek isteyenlere şu şaraplar önerilir:
2009 Chianti D.O.C.G., Fattoria di Basciano / Renzo Masi & C., Rufina
2009 Tenuta Frescobaldi di Castiglioni, Toscana IGT, Marchesi de’ Frescobaldi
2007 Brunello di Montalcino D.O.C.G, Castelgiocondo, Marchesi de’ Frescobaldi
2007 Chianti D.O.C.G., Tenuta San Vito
2007 Poggerissi, Rosso di Toscana I.G.T.