Tatlı Paris
Tatlı Paris
Fransa’nın başkenti, yaratıcı pastacılar için gerçek bir mabet. Özellikle Montmartre ve Pigalle bölgeleri, son yıllarda butik dükkanlar açan, minyatür şaheserlerin bulunabileceği, oldukça fazla pastacı, çikolatacı ve fırıncıya şahit olmuştur.
Denise Acabo, Rue Pierre Fontaine üzerindeki “A l’Etoile d’Or” adındaki minik dükkanında 40 yıldan fazla süredir, Bernachon ve Bonnat’dan çikolatalar, Mazet’den pralinler ve Fransa’nın her yerinden şekerlemeler satıyor. Karakteristik sarı örgülü saçlara sahip bu ileri yaşlı ancak dinç kadın, üreticilerinin her birini şahsen tanımakla birlikte, sattığı şekerlerin hepsi hakkında küçük hikayeler anlatıyor. Kendisi, Amerikan oyuncu Meryl Streep Paris’e her geldiğinde Mirabelle isimli beyaz erikten yapılan “Pâtes de fruit”den almak için dükkanına geldiğini gururla anlatıyor.
Tart ve kiş sevenlerin “Les Petits Mitrons” isimli dükkanından hoşnut kalacağı kesin: tatlı veya daha doyurucu bir şeyler de tercih etseniz, meyveli veya sebze ve peynirli, bolca dolguya sahip tuzlu tartlar tadılmayı bekliyor. Ancak fazla seçenek olması işi kolaylaştırmıyor...
Ekmek, özellikle de baget ekmek, Fransızlar için kutsal. Paris, en iyi baget ekmeğin bulunması için Fransızca’da “Concours de la meilleure baguette de Paris” adı verilen yarışmaya 1995 yılından beri ev sahipliği yapıyor. Senegal kökenli, Montmartre bölgesinden olan genç fırıncı Djibril Bodian, hem 2010, hem de 2015 yılında bu yarışmayı kazandı. Bu kendisine, 4000 Avroluk çekin yanı sıra, başkanlık sarayının bir senelik tedarikçisi olma ayrıcalığını da kazandırdı. Genç zanaatkarın (Fr. Boulanger Artisan) sadece ekmek pişirerek geçinmesi mümkün değil, bu nedenle inanılmaz lezzetli kruvasan, tart ve ekler yapıyor.
Christophe Roussel, toz bademden ve tatlı veya keskin tada sahip dolgudan oluşan renkli minik mereng kek olan makaronlara bayılıyor. Yetenekli pastacı ve çikolatacı, dükkanında cheesecake, karamel ve bitter çikolata, kahve, şamfıstığı, limon, lavanta ve kayısı gibi bir düzineden fazla farklı tada sahip makaronlar satıyor. Aynı zamanda, Eiffel Kulesi, dudak, terlik, ve Montmartre’nin tepecikleri veya “Grand Cru” gurme barları şeklinde çikolatalar satıyor. Christophe Roussel makaronların ünlü ismiyse, Gilles Marchal da madeleine adı verilen, deniz kabuğu şeklindeki minik keklerin ünlü ismidir. Marchal, hayallerini gerçekleştirip, 2014’te Montmartre bölgesinde kendi dükkanını açana kadar, en iyi restoranlarda yıllarca pastacı ve çikolatacı olarak çalıştı. Kendisinin madeleine kek tarifi büyük annesinden geliyor, ancak kendisi bu tarifi birazcık değiştirdi ve bazen de keklere limon, şamfıstığı veya karamel de ekliyor. Pazar günleri yaklaşık 1000 tane madeleine keki pişiriyor, genellikle de bu kekler çabucak tükeniyor.
Dükkanlar
Denise Acabo – A l’Etoile d’Or
30 rue Pierre Fontaine
Tel. +33 (0)1 48 74 59 55
www.davidlebovitz.com
Les Petits Mitrons
26 rue Lepic
Tel. +33 (0)1 46 06 10 29
Le Grenier à Pain
38 rue des Abbesses
Tel. +33 (0)1 46 06 41 81
www.legrenierapain.com
Boulangerie Alexine
40 rue Lepic
Tel. +33 (0)1 42 55 08 05
Christophe Roussel
5 rue Tardieu
Tel. +33 (0)1 42 58 91 01
www.christophe-roussel.fr
Pâtisserie Gilles Marchal
9 rue Ravignan
Tel. +33 (0)1 85 34 73 30
www.gillesmarchal.com
Otel
Prince de Galles
33 avenue George V
Tel. +33 (0)1 53 23 77 77
www.princedegallesparis.com