Enfes ve demode ...
Enfes ve demode ...
Mastroberardino ailesi 130 yılı aşkın bir süredir İtalya'nın güneyindeki Kampanien bölgesinde seçkin kalitede nadir şaraplar üretiyor.
Mastroberardino şaraplarının özelliği asmalar ve yetiştikleri topraklardır. Asma türleri otoktondur, yani sadece güney İtalya'daki Kampanien bölgesinde yetişiyorlar: Falanghina, Greco di Tufo, Fiano di Avellino ve Coda di Volpe (beyaz) ile Aglianico ve Piedirosso (kırmızı).
Tarihçiler, Falerner'i antik çağda saygın bir şarap haline getiren asma türünün Falanghina olduğunu düşünüyor. Bugünkü tadı narenciye meyveleri, ananas ve beyaz çiçekler aromasında ferah ve meyvelidir.
Greco di Tufo 2500 sene önce Yunanlılar tarafından İtalya'nın güneyinde yetiştiriliyordu. Mastroberardino şişelerinde, hafif yeşil ve beyaz şeftaliyi andıran ferah aromasıyla oldukça rağbet görüyor.
Fiano şarapları oldukça dolgun, çiçeğimsi-baharatlı aromalara sahiptir.
Coda die Volpe (ital. tilki kuyruğu) tanımı, Yaşlı Plinius (m.s. 23–79 ), Alopecis asma türünü bir tilkinin kuyruğuna benzettiğinden beri kullanılıyor.
Fenikeliler kırmızı asma türü Aglianico'yu (İtalyanca "Yunanlı" kelimesi ellenico'nun başarısız bir hali) Yunanistan'dan Neapel çevresinden getirdi. Bundan yapılan hafif boğuk meyve aromalı şaraplar şaşırtıcı derecede çok asit içeriyor.
Piedirosso asmaları da Yaşlı Plinius tarafından bahsedilirdi. Bu ismin anlamı "kırmızı ayak"tır ve asma çubuğunun kırmızı ahşabından geliyor.
Bu tarihi asma türleri Kampanien'de oldukça verimli volkanik topraklarda ekiliyor. Vezüv yanardağı bugün hala manzarayı domine ediyor ve eteklerinde ise 300 ila 800 metre yüksekliğinde Kampanien'in korunan üç ekin bölgesi (DOCG) bulunuyor: Fiano di Avellino, Greco di Tufo ve Taurasi, buralarda Mastroberardino şarap malzemeleri yaklaşık 300 hektarlık bir alana ekiliyor.
Küllü topraklar mineral açısından zengin, biraz killi, kireçli, bazı yerleri de kumludur. Yoğun buketlerle karmaşık, çok katmanlı şaraplar sağlıyorlar.
Mastroberardino'un koleksiyonunda öne çıkan bir örnek 1986'dan bu yana yüzde 100'lük bir Aglianico şarabı olan Radici Taurasi DOCG'dir; bu şarap bağ bozumundan on yıl sonra optimum olgunlaşma noktasına geliyor ama daha önceden de içilebiliyor: Yoğun aromalarında erik, vişne, karabiber ve tütün var ve hem yemeğin yanında hem de tek başına mükemmel bir eş oluyor.
Şarap hakkında daha fazla bilgi için: www.mastroberardino.com/ (İngilizce).
Metin: Rainer Meier