Çok kültürlü ülke, Avustralya
Çok kültürlü ülke, Avustralya
Birçok plaja sahip olan Sidney oldukça büyük bir şehir. Konu yemek olduğunda, buranın sakinleri ve ziyaretçiler, dünyada herhangi bir yerden daha fazla seçeneğe sahip.
Çoğu turist hemen Opera Evi’ni ve Liman Köprüsü’nü görmeye gidiyor. Ardından, bazen çılgın sörf dalgaları ve bazen de sakin dalgalarla Sidney’i çevreleyen deniz var. Şehrin plajları nefes kesici. En etkileyici olanı, sörf can kurtarma kulübünün tam 100 yıl önce ilk kurulduğu yer olan Bondi Plajı’dır. Bugün Sidney’de 70’den fazla bu kulüpten bulunuyor. Şehrin her topluluktan ve her zevkten insana sunabileceği bir şeyler mevcut, çünkü nüfusu gibi mutfağı da çok kültürlü. Şehrin iş merkezindeki gökdelenlerin arasında, genç profesyoneller, şık kafelerde toplanıyorlar. Muhteşem Viktoryen mimarili Paddington, bohemlere ve eşcinsellere ev sahipliği yapıyor. Kısaca Chippo olarak bilinen Chippendale, şehirdeki en ünlü mahalledir. Mimar Jean Nouvel ve dikey bahçe uzmanı Patrick Blanc da bu mahalledeki Central Park Alışveriş Merkezi’nde ölümsüzleştirilmiştir.
Clayton Wells Chippo’ludur. Old Clare Otel’in eski bir bira fabrikası binasındaki açılışı, kendisinin restoranını açma planıyla çakıştı. Sonuç ise bu tarihi binada bulunan ve Sidney’de herkesin hakkında konuştuğu “Automata” isimli restoran. Clayton’ın mutfağında en kaliteli Avustralya ürünleri kullanılıyor. Kendisinin 5 yemekten oluşan menüsünde yer alan sofistike tatlar, birçok ülkeden mutfak geleneğinin birleşimini gösteriyor. Örneğin, terlik ıstakoz kuyruğu ile xo sosu ve kırmızı şaraplı sirke sosu ile buharda pişirilmiş patlıcan ve üzerine serilmiş avruga havyarını bir yemekte birleştiriyor. Michelin yıldızlı İngiliz şef Jason Atherton (Londra’daki “Pollen Street Social” ve “City Social” restoranlarının sahibi) ise, Kensington Street Social ile Clayton’ın komşusu. Bu tarihi endüstriyel bina 10 metrelik yüksek tavanlara sahip ve misafirler şefleri açık mutfak sayesinde izleyebiliyor. Queensland’dan gelen Spanner yengeç, donmuş salatalık gazpaçosu ve ravent veya kızarmış Berkshire domuz pirzolası ile lahana ve turp gibi lezzetli tatlar sunuyorlar.
“Ester”deki atmosfer; mahzen ve öğrenci barının bir karışımı. Restoran oldukça rahat, ancak servis çok hızlı. Sadece Chippolular arasında değil, herkes tarafından bilinen restoranda, rezervasyon yaptırmak için bile beklemek zorunda kalabilirsiniz. “Automata”da olduğu gibi, menüde “ahtapot/patates/nduja” (sonuncusu baharatla bir sosis çeşidi) gibi sadece birkaç malzeme yazıyor. Bir diğer yemek karnabahar, badem ve naneden yapılıyor. Malzemeler ağzınızda birleştikçe, ortaya çıkan tat oldukça lezzetli. Tatlı beyaz ekmek ve odun fırınında pişirilen domuz sosisi ile yapılan mini sandviç olan sanga domuz sosisi başlangıç olarak sunuluyor. Sadece başlangıç bile o kadar lezzetli ki, yemeyi bırakamıyorsunuz.
“Bennelong”, konu liman manzarası olunca yemek yenilecek en muhteşem yerlerden biri. Sidney Opera Evi’ni görmüyorsunuz elbette, çünkü burası şef Peter Gilmore’un restoranının bulunduğu yer. Kendisinin yenilikçi mutfağı, adeta Avustralya’da bir yolculuğa çıkılmış gibi. Kaliteli malzemeler, özellikle seçilmiş çiftçilerden, balıkçılardan ve üreticilerden toplanıyor ve dikkatle hazırlanıyor.
“Mr. Wong” ise dikkat çeken bir zıtlık yaratıyor. Bir arka bahçede bulunan restoranın kapısında insanlar sırada bekliyor. Burası atölye tadındaki binada kırsal anlayışta yemekler sunuyor. Kanton mutfağına modern bir dokunuş getirilmiş yemekler bulunuyor. Dim sum (Çin mantısı) mükemmel bir öğle yemeği. İster pirinç unlu hamurdan yapılan içi wagyu eti ve yermantarı ile doldurulmuş olsun, ister “xiaolongbao” adı verilen, içi domuz kıyması ile doldurulmuş ve kendi suyunda pişen geleneksel formunda olsun; dim sum sevenleri burada yemeye doyamıyor.
2015 yılının şefi seçilen Brent Savage ve şarap uzmanı Nick Hildebrandt taşınmadan önce, bu sarı bina sansasyona sebep olan sanatçı kolektifine ev sahipliği yapıyordu. Bugün “Yellow” şehirdeki en iyi vejetaryen restoranı. Tabaklardaki leziz tatlar, hem gözleriniz hem de damak tadınız için tam bir ziyafet. Örneğin, yerlahanası, enoki mantarı ve özel hazırlanan sebze suyu veya minik brokoliler, horozibiği çiçeği ve bezelye.
“The Paddington” en orijinal gastronomik konsepte sahip. Bir tarafta bar, diğer tarafta ise açık mutfak ile bir metre uzunluğunda üç adet et çevirme makinesi bulunuyor. Taze balık, en kaliteli et ve sebzeler de dahil olmak üzere, burada her şey kızartılıyor. Özel yapım bira ve masanızda oturanlarla sohbet etme imkânınız ile Sidney’deki yaşamı özetlemiş oluyorsunuz.
Yazı: Kiki Baron
Oteller
Park Hyatt
7 Hickson Road
The Rocks
Sydney
Tel: +61/2 92 56 12 34
www.sydney.park.hyatt.com
Old Clare Hotel
1 Kensington Street
Sydney
Tel: +61/2 82 77 82 77
www.theoldclarehotel.com.au
Restoranlar
Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tel: +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au
Ester
46–52 Meagher Street
Sydney
Tel: +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au
Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tel: +61/2 82 77 85 33
www.kensingtonstreetsocial.com
Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tel: +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au
Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tel: +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/mrwong
The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tel: +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/thepaddington