Mükemmellik sanatı
Mükemmellik sanatı
İster kuru ısı, nemli buhar veya sıcak hava; her pişirme yöntemi kendi avantajlarına ve kendi cazibesine sahiptir. Bu nedenle de yemek pişirmek çok yönlü ve heyecan vericidir. Yemek pişirme tarihinde küçük ve lezzetli bir gezi.
İster pişirme veya kızartma, buharda pişirmek veya ızgara yapmak, buğulama veya blanşe etmek; yemek pişirmeye başlarken her şey önce bir ısınıyor. İlk insanlar yıldırım çarpması sonucunda tesadüfen ateşi keşfettiklerinde ve etin ısıtıldığında çok daha lezzetli olduğunu anlayınca, evrim tarihinde büyük bir adım atılmış oldu.
Yaklaşık 1,5 milyon yıl sonra, yani bugün bile dünyanın her yerinde açık ateş ve kızgın kömür yemek pişirmek için kullanılan en yaygın enerji kaynağıdır. Atalarımız zamanla sadece ateşi kendilerinin yakabileceğini değil onu kontrol etmeyi ve dolayısıyla da yemek pişirirken farklı pişirme zamanlarını ve sıcaklıkları kullanmayı da öğrendi.
Ancak elektrik keşfedildiğinde ve ısıtmak için kullanılmaya başlandığında dünyanın bir çok yerindeki insanlar ateşten ve kızgın kömürlerden uzaklaştı; elektrik ocağı ise ABD'de 19. yüzyılın ortasında geliştirildi.
Esnek pişirme alanlarına sahip indüksiyon alanı, mükemmelliğe tamamen yeni bir boyut kattı. Tarihte atılan diğer önemli bir adım da 4000 yıl önce toprak içinde bir pişirme alanı şeklindeki fırının keşfidir ve bununla atalarımız yepyeni yemekler hazırlayabiliyordu.
Zaman geçtikçe fırın aynı ocak gibi ateş ve kömürden bağımsız bir hale geldi. Bugün ise modern bir ankastre cihaz (hatta ızgara ve hava sirkülasyonuyla) elektrik akımı olan her yerde kullanılabiliyor.
Daha tarihin başlangıcından çok öncesinde Çin'de buharlı pişirmenin koruyucu yöntemi biliniyordu: Çift duvarlı pişirme kaplarında yemekler sıvıdan ayrı sıcak buharda pişiriliyordu.
Modern kombi buharlı fırınlar, nemli havada yemek pişirme keyfini fırının kuru, kızartıcı ısısıyla birleştiriyor.
Mutfak cihazlarının tarihi, zamanın, enerjinin, materyallerin ve tehlikelerin azaldığı tarihtir. Ayrıca mükemmellik sanatına bir örnektir.
Farklı pişirme yöntemlerine uygun sayısız yemek tarifini, yemek tarifi veri tabanımızda bulabilirsiniz.