Malta ve Gozo – küçük ancak nefes kesici
Malta ve Gozo – küçük ancak nefes kesici
Hiçbir yerde bu kadar küçük bir alanda bu kadar fazla kale bulunmuyor ve Avrupa’da hiçbir yerde bu kadar eski, tarih öncesi anıt yok. Gidip görmek için bir sebep daha: Maltalılar kendi doyurucu ada mutfaklarına odaklanmış durumdalar.
Üst Kışla Bahçelerinden ve Büyük Liman’dan baktığınızda karşınızda inanılmaz bir manzara var. Bu manzara, başkent Valletta ve üç şehir Senglea, Vittoriosa ve Cospicua’da görkemli bir kaleden bir diğerine, sarı kumtaşlarından yapılmış, birbirini gölgeleyen binalar ve barok kilise kümbetleri ile dolu. Ve hepsinde geçtiğimiz yıllarda düzenlemeler oldu: 2018’e hazırlık. Birlikte, Avrupa’nın Kültür Başkenti olacaklar. Neredeyse fiyorta benzeyen bir koy, 16. yüzyılda yeni Malta’nın merkeziydi. Şövalyeler buranın stratejik önemini biliyordu ve kıyılarını güçlendirdi. Ancak, Hagar Qim ve Mnajdra’daki tapınaklar veya yeraltı odası gibi izleri arkasında bırakmış ileri medeniyetlerin hikayesi 5000 yıl geriye gidiyor.
Malta’nın doğu yarısı genellikle kentsel olup, daha sakin olan batı tarafı ile kışkırtıcı bir zıtlığa sahip. Bu batı bölgesinde bol güneş alan çiftlik alanlarının ortasında minik ve birbirine bitişik köyler bulunuyor. Üzüm bağları ve zeytinlikler Mdina kalesini sarmalıyor. Bu kale bir zamanlar St. John’un emrindeki şövalyelerin asilliği için siyasi ve dini bir merkezdi. Adadan denize doğru inen dik, oyumlu uçurumlar bulunuyor. 200 metre yüksekliğindeki Dingli Uçurumları özellikle nefes kesici ve piknik için de ideal bir yer! En iyi seçenek “Diar Il-Bniet”te alışverişe çıkmak: tamamı yerel olarak üretilmiş gevrek köy ekmeği, peynir, domates, turşu, şarap ve Torta ohra tal-gurnata (Günün Turtası). En tatmin edici kısmı ise, en küçük hoş yerlerde bile, size ayaküstü bir şeyler veya geleneksel yemekler sunacak birini bulabilirsiniz. Örneğin, Valletta’nın tarihi kısmında eski “Nenu” fırınını bulacaksınız. Odun ateşiyle yanan fırınlarından çıkan ise lezzetli Ftira! Ekşi mayadan yapılan bazlamaların üzerine konulan malzemelerin telaffuzu mümkün olmamakla birlikte, oldukça leziz. Örneğin Ta’ Gorg ir-Ragel’in içinde ince dilimlenmiş patates dilimleri, ricotta peyniri, domuz pastırması ve fasulye bulunuyor. Donald Conti’nin yaratıcı mutfağı “Tal Petut”taki Birgu’da saklı. Mutlaka denenmesi gereken yemekler arasında, karamelize soğan ile fırında pişmiş tavşan, üzerinde kırmızı şarap, harnup ve şuruptan yapılan bir sos! Harnup, keçiboynuzu veya ağacından yapılan kurutulmuş meyvelerden oluşan doğal olarak şekerli bir tozdur. Marsaxlokk’un resmedilmeye değer balık limanında, yeni yakalanmış balıklar gezilecek yerlerin önünde yer alan pek çok restoranın önüne getirtiliyor. Bu restoranlardan bir tanesi “T’Anna Mari”, Sicilya mutfağı ile ünlü. Malta’nın kalbindeki 400 yıllık konakta, “Jus Dine & Wine”da, Cyrille Darras tarafından liderlik edilen ekip yenilikçi Franko-Akdeniz mutfağından yemekler sunuyor.
Efsaneye göre, Odisseas gezintileri esnasında su perisi Kalypso tarafından büyülendi. Ancak bu nerede oldu? Gozo’da. Malta’nın kardeş adası bugün hala Ramla Koyu’nun ince kumu gibi cazibeleriyle insanları kendine çekiyor. Buraya giderken, heybetli Ggantija tapınaklarından geçiyorsunuz. Stonehenge yapıtlarından 1000 yıl daha eski olan bu tapınaklar, bu küçük milletin en önemli Neolitik hazinelerinden biri. Yolda göreceğiniz diğer bir ilginç şey ise, özgün ada yemekleri sunan, sizi öğle yemeği için baştan çıkartan “Ta’ Mena”. “Tmun Mgarr” balık ve deniz ürünleri yemek için en iyi yerlerden biri: Başlangıç olarak Assaggi tabağını deneyin. Ton balığı ve keler balığından yapılan meze, karides kızartması, balık kızartması ve espresso bardağında servis edilen lezzetli balık çorbası.
Yazı: Kiki Baron
Oteller
Corinthia Palace Hotel & Spa
De Paule Avenue, San Anton
Malta
Tel.: +356/21 44 03 01
www.corinthia.com
Ta’Cenc & Spa
Triq Ta Cenc, Sannat
Gozo
Tel.: +356/22 19 10 00
www.tacenc.com
Restoranlar
Diar Il-Bniet
Main Street, Had-Dingli
Malta
Tel.: +356/27 62 07 27
www.diarilbniet.com
Nenu The Artisan bakery
St Dominic Street 143, Valletta
Malta
Tel.: +356/22 58 15 35
www.nenuthebaker.com
Tal-Petut
20, Triq Pacifiku Scicluna, Birgu
Malta
Tel.: +356/21 89 11 69
www.talpetut.com
Jus Dine & Wine
13, Triq il-kbira, Attard
Malta
Tel.: +356/21 42 46 47
www.facebook.com
T’Anna Mari
28, Xatt is-Sajjieda, Marsaxlokk
Malta
Tel.: +356/27 44 62 11
www.tannamari.com
Ta’Mena
Ta Mena Estate, Rabat Road Xaghra
Gozo
Tel.: +356/21 55 56 99
www.tamena-gozo.com
Tmun Mgarr
Martinu Garces Street, Mgarr
Gozo
Tel.: +356/21 56 62 76
www.tmunmgarr.com