Istakoz
Istakoz
Istakoz pek çok kişi tarafından sadece büyüklüğü, ağırlığı veya ömrü sebebiyle değil, lezzeti sebebiyle de kabuklu deniz hayvanlarının kralı olarak görülüyor.
Istakoz kadar rağbet gören başka bir kabuklu deniz hayvanı yok. Sıkı, hafif tatlı ve lezzetli eti, bütün dünyada lüks ve hazla aynı anlama geliyor. Yağsız olmasının yanı sıra, içinde pek çok protein ve önemli mineraller bulunuyor. Genellikle iki tür ıstakoz ayrımı yapılıyor. Bunlar Avrupa ve Amerika türleri.
Avrupa ıstakozu (Homarus gammarus) mavi-siyah veya yeşil kabuğundan anlaşılıyor ve en iyi kaliteli ıstakozlardan biri olarak görülüyor. Ancak fazla talep, stoklarda önemli ölçüde düşüşle sonuçlandı. Bugün ise Mayıs’ın sonundan Ağustos’un sonuna kadar Brittany bölgesi kıyılarında ve İskandinavya, İskoçya ve İrlanda çevrelerinde sadece büyük miktarlarda bulunuyorlar. Avrupa ıstakozunun eti daha sıkı ve daha ince lifli ve Amerikan ıstakozundan daha yoğun bir tada sahip.
Amerikan ıstakozu (Homarus americanus) daha revaçta. Avrupa ıstakozuna benziyor ancak kırmızı-kahverengi kuyruğu biraz daha geniş. Büyük kıskaçları daha tatlı ve daha etli, rengi kökenine göre yeşil-siyah ya da kırmızı-kahverengi olabilir. Genellikle Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarında, kuzeyde Kanada ili Labrador’dan güneyde Amerika eyaleti Kuzey Carolina’ya kadar olan bölgede, Mart-Temmuz arası ve Eylül’de avlanır.
Daha nadir rastlanan lezzet ise küçük, kırmızı-kahverengi Cape ıstakozudur (Homarus capensis). Güney Afrika’da Ümit Burnu’nda bulunur.
Sadece yetişkin, 4 yaşını aşmış ve 400 ile 3000 gram arası ağırlıktaki ıstakozlar ticari olarak satılıyor. Uzmanlara, erkek ıstakozların etli kıskaçlarını ve dişilerin aromatik kuyruklarını çok değerli görüyor. Tüm kabuklu deniz hayvanları gibi, ıstakozlar da çabuk bozulabilmesi nedeniyle, canlı olarak veya yakalandıklarında gemide pişirilip sonra dondurularak satılıyorlar. Istakoz başı önde olarak kaynar tuzlu suya veya bir çeşit et suyuna (balık veya kabuklu deniz mahsulü için özel bir su) için batırılır ve burada saniyeler içinde ölür. Çiğ et bir dakikadan az bir sürede, sonra pişirilmek üzere tavadan alınır. Tavada daha uzun süre pişirilecekse, 8-10 dakika sonra tavadan alınır. Hollandez sosu ile ılık olarak veya mayonez ile soğuk olarak servis edilir.
Metin : Rainer Meier