Nadir bulunur: Hem yeşil, olgunlaşmamış hem de sarı olgunlaşmış meyveleri lezzetle yenebiliyor.
Kökenleri Orta Amerika'daki tropik bölgeler olsa da Papaya günümüzde artık güney Amerika'da, Florida'da, Hawaii'de, Afrika'da, Avustralya'da ve Asya da yetiştiriliyor. Bizim bildiğimiz kavunlarla hiçbir yakın veya uzak akrabalıkları olmadığı halde bu bitki kavun ağacı ailesindendir ve meyvelerine sıklıkla ağaç kavunu adı verilmektedir.
Bunun nedeni 45 santimetre uzunluğa ve altı kilogram ağırlığa varabilen büyüklüğü ve ağırlığıdır. Yaprakların altında doğrudan ağacın gövdesinden 12 ile 30 meyve yetişiyor.
Yeşil olgunlaşmamış papayalar, içindeki çekirdekler çıkarıldıktan sonra aynı havuç, kabak veya sakız kabağı gibi hazırlanır: Rendelenerek veya törpülenerek, dilimler veya çubuklar halinde kesilerek pişirilir, buharda pişirilir, kızartılır veya fritözde pişirilirler ve püre, Chutney, köri veya salsa haline getirilirler.
Papayalar, asit miktarı az olduğundan ananas gibi başka meyvelerle birlikte Smoothies haline getiriliyor. Kurutulmuş papayalar Asya'da ünlü bir atıştırma keyfidir: tatlı, sağlıklı ve konsantrasyonu teşvik edici.
Sarı-turuncu renkli olgunlaşmış papayalar soyulduktan ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ham yeniyor veya meyve salatası için de kullanılıyor. Biraz limon suyu veya lime suyu, şeker ve zencefil, meyvelerin oldukça tatlı meyvemsi tadını kuvvetlendiriyor.