İster soğuk ister sıcak, bu taze kabuklu meyveler çok çeşitli lezzetler sunuyor, ancak çiğ yenmemeliler.
Fasulyeler yeryüzünde ekilen en eski bitkilerdir. Türlerine göre kökenleri ya Afrika ya da Çin, Hindistan, Avrupa, güney veya kuzey Amerika'dır. Birçok türünde hem kabuklar hem de içindeki tohumlar yenebiliyor.
Sadece Avrupa'da yetişen kalın fasulyelerde (ekşi fasulye ve tarla fasulyesi), borlotti, mungo, kidney ve Wachtel fasulyelerinde sadece çekirdekler yeniyor. Goa ya da kanatlı fasulye Afrika ve doğu Asya'nın en önemli protein kaynağıdır ve bu türün tüm parçaları, yapraklar ve kökler dahil yeniyor.
Taze fasulyelerin şekli ve büyüklüğü aynı kökenleri, renkleri ve tatları kadar farklı:
Örneğin ince yeşil Asya lüfer fasulyeleri 90 santimetreye kadar uzayabilir, kırmızı-beyaz benekli, acı-tatlı borlotti fasulyeleri ise Akdeniz bölgesinde sekiz ile on santimetreye ulaşıyor.
Taze fasulyeler tüketilmeden önce mutlaka haşlanmalıdır çünkü içinde bulunan Phasin isimli zehirli madde sadece ısıyla parçalanabiliyor.
Ayrıca: Kaynama suyuna biraz soda atılırsa fasulyeler daha çabuk yumuşar.