Sarımsak
Sarımsak
Sarımsak yemeklere harika bir tat katmanın yanı sıra, oldukça da sağlıklıdır. Orta Asya’da insanlar bu gerçeği 5000 yıldır biliyor. Sarımsak bu bölgeden, Orta Doğu’dan geçerek Avrupa’ya vardı.
Bugün sarımsak, iklimin sıcak ve kuru olduğu her yerde yetişmektedir. Bir baş sarımsak, 12 kadar sarımsak dişi içerir. Taze beyaz sarımsak, hafif bir tada sahiptir. Ancak aynı zamanda tütsülenmiş veya toz halde de bulunur ve pek çok yerde kullanılır.
Sarımsak her zaman serin, kuru bir ortamda saklanmalıdır. Yaz aylarında ise en iyisi buzdolabınızın sebzelik çekmecesinde saklamaktır. Bir baş sarımsak, soyulduktan sonra on gün içinde tüketilmelidir, aksi takdirde sarımsak dişleri kurur ve budaklanır, bu da tadının kaybolmasına sebep olur. Ne kadar taze ve sulu olurlarsa, o kadar iyi! Sarımsağı saklamanın iyi bir yolu, yağın içinde saklamaktır. İki baş sarımsağı soyun, dişlerine ayırın, kabukları ayırın ve vidalı kapağı olan bir kavanoza koyun. Kavanozu iyi kalitede zeytin yağı ile doldurun, eğer isterseniz birkaç tane çekilmemiş biber veya ufak kırmızı biberler ekleyin. Üç veya dört gün bekletin, sonrasında salatalarda ve diğer yemeklerde kullanın.
Sarımsağın kokusu nereden geliyor? Pek çok insanın hoşuna gitmeyen koku, alisinden gelmektedir. Bu koku, sarımsağın içinde bulunan alliinaz enziminden salgılanır. Sarımsağın aroması ve belirgin tadından alisin sorumludur. Bu bitkinin doğal savunmasının bir parçasıdır. Kendisini zararlı parazitlerden, mantarlardan ve böceklerden korur. Kendi uyumunu yok ederek, sarımsağın belirgin kokusuna sebep olan sülfür içerikli bileşenler oluşturur. Sarımsağın kokusu maydanoz, süt, elma, ıspanak, zencefil ve nane ile azaltılabilir. Ancak, alisin aynı zamanda bazı iyi özelliklere de sahiptir: antibakteriyel ve mantar önleyicidir. Sarımsağın aynı zamanda kalp ve kan damarları için iyi olduğuna inanılmaktadır.
İlkbahar aylarında, yabani sarımsak mükemmel bir alternatiftir. Çok nadir yetiştirilir, ancak ağaçlık gölge alanlarda bulunabilir. Fakat zehirli inci çiçeği yapraklarıyla karıştırmamaya dikkat edin! Bugün, marketler, manavlar ve süpermarketlerde sıklıkla bulunabilir. Veya neden Güneydoğu Asya ve Hindistan’dan gelen frenk soğanını denemeyesiniz ki? Frenk soğanının yaprakları, çimen yapraklarına benzer ve hoş, hafif bir sarımsak tadı verir.
Yazı: Sabine Witt