Hélène yıllar içinde yaşlanıyor olabilir, ancak sonsuz güzelliği ve tadından hiçbir şey kaybetmedi. Poire belle Hélène, günümüzde son derece haklı bir şekilde popülerliğini hala koruyan bir tatlı.
Modern Fransız mutfağının kurucusu olan Auguste Escoffier tarafından keşfedildi. Bu tatlıyı 1870 yılında, kendisi henüz sadece 24 yaşındayken ortaya koydu. Yarattığı bu tatlıya, Paris’teki Théâtre des Variétés tiyatrosunda 17 Aralık 1864’te galasını yapan, Jacques Offenbach’ın “La belle Hélène” adlı operetindeki güzeller güzeli Hélène’in adını vermiştir. Tatlı ve olgun armutlar soyulduktan sonra, limon suyu ve şekerin eşliğinde, beyaz şarap veya su içinde kaynatılır. Soğuduktan sonra, vanilyalı dondurma ve sıcak çikolata sosu ile servis edilir. Escoffier’in döneminde, bu tatlı şekerlenmiş menekşelerle süslenirdi. Ancak bugün kremşantiden yapılan gül rozetleriyle tamamlanarak servis ediliyor.
Sulu armutların, bitter çikolatanın ve akışkan dondurmanın bu mükemmel kombinasyonu günümüzde hala popüler olmakla birlikte, pek çok seçkin restoranın tatlı menüsünde yer alıyor. Afiyet olsun! Bu arada, Peşmelba da Auguste Escoffier’in yarattığı tatlılardan biridir.