İnce kırmızı et, tavuk eti, balık veya yapraklı bitkiler doldurulup, sarılıp kısık ateşte pişirildiğinde, bu yemeğe roulade (rulo yemek) adı verilir. 18. yüzyıldan beri popüler olan bir yemektir.
En eski rulo yemek tarifleri, 1740’da Amsterdam’da basılan Le Cuisinier Gascon isimli yemek kitabında bulunabilir. Domuz pastırması, salatalık turşusu ve hardal dolgulu sığır eti rulosu veya kıyma dolgulu lahana yaprakları Avrupai ev yemeklerinin klasiklerindendir. Istakoz dolgulu pisibalığı rulosu ise gastronominin en iyisini temsil eder.
Bu rulo yemeğini neredeyse 300 yıldır popüler yapan nedir?
Hazırlaması kolaydır. Ön hazırlık bittiğinde, tencerede yeterince et suyu varsa çok fazla ilgi gerektirmeden pişecektir.
Sofistike bir yemektir. Dışında leziz pisibalığı veya yumuşak sığır eti filetosu; içinde ıstakoz dolgusu veya salatalık turşusu ile beklenmedik lezzet patlaması, gizli ikinci bir tat.
Çok fazla değişik malzemeden hazırlanabilen yemektir. Sığır, dana veya kuzu eti, av eti, tavuk veya hindi olsun, ince ve uzunlamasına kesilebilen her et bu yemek için uygundur. Sadece pisibalığı değil, dil balığı, somon, ton balığı ve mezgit filetosu da kullanılabilir. Biraz haşlanmış beyaz ve kırmızı lahana yaprakları, karalahana, pazı veya çin lahanası gibi yapraklı bitkiler de kullanılabilir. Konu içindeki dolgu olduğunda çok fazla seçenek söz konusu: mantar, sebzeler, otlar, kıyma, omlet, peynir – dış kısmından daha hızlı pişen her şey olabilir.