Koyu bir arka planın önünde büyük bir bardak yığını
AnasayfaBilgi merkeziBlogSinner çemberi: Hijyene ulaşma yöntemi

Sinner çemberi: Hijyene ulaşma yöntemi

Araştırma yayınları (Whitepaper)
Kırmızı şarap kadehindeki ruj izleri, çataldaki yemek artıkları, tabakta bir leke... Konuklar masadaki kirli tabakları kolayca fark edebilirler. İlk izlenim önemlidir! En başından itibaren konuklarınız üzerinde iyi bir izlenim bırakmak için size bazı bilgiler, ipuçları ve püf noktaları sunuyoruz. Sinner çemberi, temizlik sürecini etkileyen dört faktörün etki mekanizmasını tanımlar. Sinner çemberi adını kimyager Herbert Sinner'dan almıştır.
Bu sayfayı paylaş
Kopyalama başarılı!
Bağlantı panoya kopyalandı.
Mutfak asistanı hastane mutfağında kullanılmış bulaşıkları yıkıyor

Yıkama faktörlerinin etkileşimi

Temiz bulaşıklar için hangi faktörler önemlidir?

Her yıkama döngüsü için belirleyici olan dört faktör mevcuttur:

  • Sıcaklık
  • Süre
  • Kimyasal
  • Mekanik

Yıkama faktörleri birbirlerine nasıl bağlıdır?

Dört yıkama faktörünün serbestçe seçilebilir ve farklı yoğunluklarda kullanılabilir.
Önemli: İki veya daha fazla faktörü değiştirirseniz, aynı temizlik sonucunu elde etmek için etkileşimi detaylı bir şekilde koordine etmeliniz. Örnek: Sıcaklıktaki bir düşüş, süredeki paralel bir artışla telafi edilebilir.

Kullanılan faktörlerin etkisi nedir?

Sıcaklık

Sıcaklık sadece deterjanın veya parlatıcının aktif bileşenlerini daha hızlı çözmekle kalmaz, aynı zamanda bulaşıkların kirini de (özellikle yağ) çözer. Önemli: Sıcaklık her zaman bulaşığa ve kirlilik derecesine bağlı olarak seçilmelidir. Örneğin, bazı malzemeler yüksek sıcaklıklara tolerans göstermez (örn. camlar). Yüksek sıcaklıklar ayrıca bazı kirlerin yapısını değiştirerek çıkarılmasını zorlaştırabilir (örn. yumurta akı).

Süre

Yıkama süresi ne kadar uzun olursa temizleme performansı o kadar iyi olur; uzun yıkama ve ara ıslatma sonucu olumlu etkiler. Öte yandan, hedef mümkün olan en kısa yıkama süresiyse, kısa yıkamayı telafi etmek için diğer faktörler buna göre ayarlanmalıdır.

Kimyasal

Kimyasallar (deterjanlar) kiri çözme görevini görür. Kimyasalları kullanırken doğru dozajı, konsantrasyonu ve kalitesi önemlidir. Özel bileşenler, kirlenmeye (yağ, proteinler, renk değişimleri) bağlı olarak mükemmel durulama ve hijyen sonucuna katkıda bulunur. Deterjanın kimyasal bileşimi hafif veya agresif olabilir. Dozaj ne kadar yüksek veya bileşim ne kadar agresif olursa, temizlik o kadar iyi olur. Ancak dikkat: aşırı agresif bileşenler veya yüksek dozajlar bulaşıklara ve makineye zarar verebilir.

Mekanik

Mekanik faktör, kirin bulaşıklardan uzaklaştırılmasını sağlar. Elde bulaşık yıkarken mekanik faktör fırçalamadır. Makinede bulaşık yıkarken ise pompa ve püskürtme kolları aracılığıyla suyun sirkülasyonudur.

Suyun önemi nedir?

Su, yıkamada vazgeçilmez bir yardımcıdır. Kimyasalların çözünmesi, sıcaklığın emilmesi ve mekanik olarak bulaşıklara nüfuz etmesi için gereklidir. Suyun kalitesi sonuç üzerinde etkilidir. Ayrıca suyu içebiliyor olmanız bulaşık yıkamak için ideal olduğu anlamına gelmez.

Sonuç

Kaynakların verimli kullanımıyla iyi temizlik sonuçları elde etmek için sistemde optimum yıkama kimyasalına sahip iyi ayarlanmış bir endüstriyel yıkama makinesi bulunması çok önemlidir. Sinner çemberinde açıklanan dört faktörün ideal etkileşimi, mutfakta sorunsuz bir çalışma sağlar ve misafirler üzerinde mükemmel bir izlenim bırakır.

Şirketinize özel bilgi mi almak istiyorsunuz?

İlginizi çekti mi ve size özel çözümlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek mi istiyorsunuz? Bize ulaşın ve daha fazlasını öğrenin!