Çamaşırların sağlık sektörü haricinde hijyenik olarak temizlenmesi
Çamaşırları hijyenik şekilde yıkamak neden bu kadar önemlidir?
Anaokulunda bir gastrointestinal virüs dolaşabilir, ailede bir Covid-19 vakası meydana gelebilir veya soğuk algınlığı olan bir misafir restoranda bir peçeteye öksürüyor olabilir. Farklı insanlar tarafından kullanılan tekstil ürünleri, kullanımdan sonra hijyenik olarak temizlenmediği sürece diğer insanlara geçebilecek mikroplar ve kirler içerebilir. Bu nedenle sağlık sektöründe, enfeksiyon içerdiğinden şüphelenilen çamaşırların temizlenmesi için dezenfekte edici yıkama prosedürleri gereklidir. Sağlık sektörü dışında, tatmin edici ve güvenli temizlik sonuçları elde etmek için günlük yaşamda dezenfekte edici yıkama programları kullanılmayabilir.
Birçok sektörde, tekstil ürünlerinin hijyenik şekilde temizlenmesinin nasıl olması gerektiğine dair herhangi bir şartname bulunmamaktadır. İyi niyetli bir varsayımla, kullanıcılar genellikle “çok şey çok işe yarar” diye düşünürler. Ancak, dezenfektanların ve hijyenik yıkayıcıların dikkatsizce dozajlanması sadece mevcut Tehlikeli Maddeler Yönetmeliğini (Madde 15a, sadece belirlenmiş kullanımlar için) ihlal etmekle kalmaz, aynı zamanda cilt tahrişi veya alerji risklerini de taşır.
Daha yüksek sıcaklıklarda daha iyi sonuçlar elde edilir. Ancak bu daha fazla enerji tüketimine ve daha uzun çalışma sürelerine yol açar. Sadece doğru deterjan ve sıcaklık kombinasyonu sürdürülebilirlik açısından istenen hijyenik sonuçları sağlar.
Çamaşırları hijyenik şekilde temizlemek için
Çamaşır yıkama, hijyenik bir sonuç elde etmek için birkaç adımın birbirine geçtiği bütünsel bir süreçtir. Süreç, kirli çamaşırların toplanması ve çamaşırhaneye teslim edilmesiyle başlar. Burada, kirli ve temiz işlenmiş çamaşırların ayrılmasına çok dikkat edilmelidir. Kirli çamaşırlar nemli ise derhal yıkanmalıdır. Bu, mikroorganizmaların çoğalmasını ve kötü kokuların oluşmasını önler. Kirli çamaşırları silkelemekten kaçınmak ve koruyucu eldiven giymek, olası enfeksiyon zincirlerini kırmak için önerilen diğer önlemlerdir.
Sağlık personeli olmayanlar için çamaşırların doğru deterjan ve programla hijyenik bir şekilde yıkanmasını sağlamak genellikle yeterlidir. Çamaşır suyu içeren deterjanlarla birlikte en az 60 °C sıcaklıkta yıkama prosedürleri mikroorganizmaları azaltır. Yatak çarşafları, bulaşık bezleri ve havlular gibi hijyenik açıdan hassas çamaşırlar bu nedenle uygun şekilde temizlenmelidir.
Yıkamadan sonrasında da alınan önlemler hazırlanmış olan çamaşırların yüksek hijyen seviyesinde olmasına katkıda bulunur. Bunlardan ilki tekstil ürünlerinin makinede kurutulmasıdır. Mikroorganizmalar çamaşırdan önceden tamamen uzaklaştırılmışsa tam kurutma bu organizmaların tekrar üremesini engeller. Ön koşullardan biri makineyi doğru oranda doldurmaktır. Çamaşırlar fazlaysa tam kurutma yeterince sağlanamaz.
Çamaşırlardaki nem kalıntısı; bakteriler, virüsler ve mantarlar için bir üreme alanı oluşturur ve hoş olmayan kokulara yol açabilir. Bu nedenle, kurutma işleminin sonunda çamaşırlar derhal boşaltılmalıdır. Kurutulan tekstil ürünlerinin, kirli çamaşırlardan ayrı ve iyi havalandırılan bir ortamda tutulmasına dikkat edilmelidir. Ancak bu şekilde çamaşırlar hijyenik açıdan temiz kalabilir.
“Küçük Devler” ve “Benchmark” serisi Miele çamaşır makineleri, temizlik ürünleri ile birlikte hijyenik performansları sebebiyle altın virüs sertifikası ile ödüllendirilmiştir. En başından itibaren hijyenik açıdan kusursuz sonuçlar elde etmek istiyorsanız, Miele'nin çamaşır yıkama teknolojisine güvenebilirsiniz.