Tabaklarla dolu bir Miele Professional bulaşık makinesi
AnasayfaBilgi merkeziBlogBulaşıklar renk değiştirdiğinde
Araştırma yayınları (Whitepaper)

Bulaşıklar renk değiştirdiğinde

Yıkama bitip bulaşık makinesine baktığınızda bazen renkli bir sürprizle karşılaşabilirsiniz ve bulaşıkların rengi bozulmuş olabilir. Bunun nedeni domates sosu, sebze, çay veya kahve gibi bazen inatçı renkler bırakan yiyeceklerdir.
Bu sayfayı paylaş
Kopyalama başarılı!
Bağlantı panoya kopyalandı.

Bulaşıklar neden renk değiştirir?

Gıdanın türü ve durumu renk değişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Ayrıca şunlar da önemli etkenlerdir:

  • Temas süresi
  • Gıdanın sıcaklığı
  • Bulaşığın malzemesi ve kondisyonu. (Plastik veya porselen gibi pürüzsüz olduğu düşünülen zarar görmemiş yüzeyler de renk değişimine karşı hassastır.)
Devrilmiş ve leke oluşturmuş kahve fincanı.

Bulaşıklar neden zarar görür?

Renk değişimi sadece yüzeysel ise, genellikle yıkanarak giderilebilir. Ancak yüzey hasar görmüşse, renk değişimlerinden kurtulmak daha zordur. Bu tür hasarlar bıçak ve çatalların yüzeyi çizdiğinde veya tabaklar üst üste konduğunda meydana gelir.

Renk değişimleri nasıl düzeltilebilir?

Örneğin kahve fincanındaki kahverengimsi renk değişimi ile başa çıkmanın etkili bir yolu ağartmadır. Bunu yapmak için, ağartma bileşeni (aktif klor veya aktif oksijen gibi) içeren bir bulaşık deterjanı kullanmalısınız. Ağartma, yıkama sırasında boyaları okside ederek renk değişimlerini “görünmez” hale getirir.

Plastik neden özellikle “zor bir hastadır”?

Plastik söz konusu olduğunda, ağartma işlemi bile bazen istenen başarıyı sağlayamayabilir. Bunun bir nedeni kimyasal yapıdır: plastikler birbirine bağlı sayısız karbon molekülünden oluşur. Gıda renk pigmentleri bu yapıya kalıcı şekilde gömülür ve renk değişimini gidermek o kadar da kolay değildir. Yüzeyde ayrıca çatlak veya oluk varsa pigmentler plastiğin içine kolaylıkla yayılır. Renk pigmentleri bir kez yerleştikten sonra, ne kimyasal ne de mekanik olarak çıkarılamaz. Bu tür renk değişimleri kalıcıdır, ne ovalama ne de ağartma işe yarar.

Renk değişimleri nasıl önlenir?

Güçlü boyalar içeren yiyecek ve içeceklerle kirlenmiş bulaşıklar kullanımdan hemen sonra kısa bir süre durulanmalıdır. Kaba yemek artıkları da kurumadan önce bulaşıktan kalıntı kalmayacak şekilde çıkarılmalıdır. Örneğin, domates sosu artığı olan bir tabak bulaşık makinesine konursa, renk pigmentleri çözünebilir, diğer bulaşıklara bulaşabilir ve onlarda da renk değişimlerine neden olabilir.

Sonuç

Domates sosu gibi yiyecekler sadece masa örtüsü üzerinde inatçı lekelere neden olmakla kalmaz, aynı zamanda plastik üzerinde de hoş olmayan renk değişimlerine neden olabilir. Her iki durumda da renk değişimi can sıkıcıdır, ancak her zaman umutsuz bir vaka değildir. Hızlı hareket eder ve doğru ürünü kullanırsanız, masa örtünüzün ve sofra takımınızın keyfini uzun süre çıkarabilirsiniz.

Şirketinize özel bilgi mi almak istiyorsunuz?

İlginizi çekti mi ve size özel çözümlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek mi istiyorsunuz? Bize ulaşın ve daha fazlasını öğrenin!