Daha fazlasını öğrenmek için ekranı kaydırın

Ot soslu çipura

Balık tutkunları için hızlı ve pratik bir tarif.

Aynı zamanda çupra olarak bilinen çipura, antik çağlardan beri yenilen bir Akdeniz balığıdır. Özellikle buharda pişirildiği zaman daha iyi bir tada sahiptir.

Çipura Akdeniz’in en değerli balıklarından biridir. Tüm yıl boyunca mevcuttur ancak Temmuz ve Ekim arasında çok daha iyi bir tada sahiptir. Yanaklarındaki karakteristik altın rengi noktalar ve gözlerinin üstündeki altın rengi bir çubuk yüzünden “yaldız baş” olarak bilinir. Az da olsa tavşan dişini andıran güçlü dişleri sayesinde çipuralar, midye ve yengeç kabuklarını kırabilir. Yağ oranı düşük ve protein oranı yüksek bir eti vardır ayrıca magnezyum, kalsiyum, fosfor ve iyot gibi değerli mineraller barındırır. Çipura aldığınızda gözlerinin parlak ve solungaçlarının nemli olduğundan emin olun. Alnındaki altın rengi çizgi ne kadar berrak olursa o kadar taze olacaktır. Tüm çipuraların erkek olarak dünyaya geldiğini biliyor muydunuz? İki veya üç yaşında cinsel organları geri çekilmekte dişiye dönüşmektedirler.

Hazırlanışı: 55 dakika

Aktif hazırlama süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 35 dakika

Porsiyonlar: 4

Malzemeler:

  • 4 x 400 gr çipura filetosu
  • 40 ml zeytinyağı
  • Tuz
  • Biber
  • 30 gr tereyağı
  • 20 gr un
  • 4 sofra kaşığı beyaz şarap
  • 375 ml et suyu
  • 100 ml krema
  • 1½ sofra kaşığı kıyılmış maydanoz
  • Şeker
  • 2 adet limon

Mutfak Gereçleri: Pasta fırçası, Miele çok amaçlı tepsi, sos tenceresi, çırpıcı, bıçak ve kesme tahtası

Hazırlanışı:

  1. Balığı tuz ve biberle çeşnileyin, yağ ile fırçalayın ve çok amaçlı tepsiye yerleştirin.
  2. A10 “Çipura” Otomatik Programını seçin ve balığı önceden ısıtılmış fırına yerleştirin. Su hacmi: yak. 100 ml, seviye 2. Program uzunluğu: 25-35 dakika.
  3. Tereyağını ısıtıp un ekleyin. Et suyunu ve şarabı yavaşça ekleyin ve kaynatın. Krema ve otları ekleyin. Tuz, biber ve şeker ekleyin.  
  4. Önceden ısıtılıp yarım limonla süslenmiş tabaklarla veya kayık tabaklarla servis edin. Sosu ayrı servis edin. 

İpucu: Balığı buharda da pişirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken şu fırın ayarını seçmek: Fonksiyon: Nem ilaveli pişirme, buhar yoğunluğunun numarası/türü: 1; sıcaklık 190-200°C+ önceden ısıtmalı, su seviyesi: yak. 100 ml, seviye: 2; 1. Buhar yoğunluğu: Pişirme sürecinin başlangıcından 15 dakika sonra, pişirme süresi: 25-35 dakika.

Fotoğraf: © Miele